vairāk kā tikai vīna veikals
Par ģimeni un Bevino
Šis piedzīvojums sākās jau varāk nekā 10 gadus atpakaļ…
Ar ģimeni pārcēlāmies uz Franciju – nelielu pilsētņu pašā Francijas vidienē – Bourges, skaistajā Luāras ielejā, kuru bija iemīlējuši visas Francijas karaliskās ģimenes.
Tā sagadījās, ka pirmos gadus dzīvojām Menetou-Salon, nelielā kotedžā, kas piederēja vīndaru ģimenei.
Tieši šeit mēs sākām saprast to, cik ļoti mēs, patiesībā, maz zinām par Francijas vīna kultūru. Īstenībā, ar vīna lietošanu ikdienā, vispār nekad nebijām aizrāvušies!
Pirmais, kas mūs nošokēja bija tas, ka vīna glāze tiek pasniegta arī pusdienās. Vai tas ir ārsts vai advokāts, viņam nav aizliegts to darīt. Ļoti lēnām sapratām, ka vīns nav domāts , lai padzertos, bet lai izbaudītu. Izbaudītu dienu, kompāniju, mirkli, vīna aromātus kā arī pasvītrotu pasniegto ēdienu.
Visas šīs nianses, lēnām, sāka izmainīt mūsu ģimenes izpratni par to, kāda ir cilvēka ikdiena Francijā un, protams, mudināja sākt iepazīt Francijas vīna kultūru.
Tālāko gadu laikā mēs brīvajā laikā daudz ceļojām, iepazināmies ar arvien jauniem vīndariem, kā arī sapratām, ka varam to turpināt nepārtraukti, jo katra nākamā iepazānašanās bija savādāka. Katrs nākamais vīndaris ko iepazinām, mums iemācīja ko jaunu.
Šobrīd, nu jau vāirāk nekā 10 gadu laikā, mēs esam iepzinuši vairāk kā 20 nelielos vīndarus, ar kuriem mes vēletos iepazīstināt arī Latviju.
Kā šī pieredze noveda pie Bevino?
Lai izprastu Bevino filozofiju ir jāsaprot tieši ar ko atšķiras vīna baudīšana Francijā un Latvijā.
Francūzim vīns ir kas īpašs, bet tajā pašā laikā, neatņemama sastāvdaļa no viņa ikdienas. Piemēram, reiz bijām apciemot mūms pazīstamu šampanieša ražotāju Pascal Walczak, viņa nelielajā pilsētiņā, starp Šampaņas vīnogu laukiem – Ley Riceys.
Pie Paskāla bieži ciemiņi ir viņa mazbērni. Viņa vecākajai mazmeitai toreiz bija gadiņi 5, un mums, par lielu izbrīnu, Paskāls sniedza viņai šampanieša glāzi!
Mazmeitai nebija vairākas reizes jāatkārto – viņa paņēma glāzi un jau grasījās dzert, kad Paskāls viņu strauji apturēja.
Viņš viņai skaidroja: ‘’Nesteidzies! Pasmaržo un pasaki ko jūti?’’
Tas mums parādīja, ka Francijā, vīna kultūru jau māca no agras bērnības. Bērni ar to aug un tā ir daļa no viņu dzīves.
Viņi vīnu mācās izgaršot, pat neesot vīnziņi, viņi paši mēģina saprast vai attiecīgais vīns viņiem garšo, iepazīt vīndari, kurš to ražo. Laika gaitā francūžiem izveidojas savs “iecienīto vīndaru loks”. Taču viņi nekad neatsakās izbaudīt ko jaunu, kā arī iemācīja mūs cienīt vīnu, pat ja attiecīgā garša mums neiet pie sirds.
Latvijā, diemžēl, viss ir krietni savādāk!
Nesakām, ka visi, bet liela daļa novērtēs tikai to, kas ir ieteikts. Savukārt ja ir iespēja degustēt ko jaunu, un vīns tajā brīdī neiet pie sirds, dzirdam cilvēkus sakām – šis vīns ir slikts vai pat vēl skaļākus izteicienus.
Latvijā valda uzskats, ka vīns ir jāstudē un ja reiz neko par to nezini – tad arī nepērc.
Balstoties uz mācībām ko šajos 10 gados esam saņēmuši no francūžiem, esam izveidojuši Bevino – veikalu kurā vīnu izbaudām!


Bevino cenšas tiekties pēc Pasaules līmeņa standartiem vīna prezentācijas un veikala noformējuma ziņā, tiecoties pēc tā, lai katrs būtu spējīgs atrast kaut ko priekš sevis, un pat tad, kad īsti nezina ko meklē.
Taču uzskati Bevino paliek tādi paši kā Francijā – vīns ir jābauda! Ir jāmeklē garšas, kas būs “tās īstās” un nav jābaidās no garšām, kas nešķiet piemērotas, jo vienmēr būs citi, kuri būs no tām sajūsmā!
kas viņos tik īpašs?

Vispirms, Francijas nelielie vīndari reti kad izbrauc ārpus Francijas robežām un, ja arī to dara, tikai sadarbībā ar specializētiem veikaliem vai privātiem pasūtījumiem.
Lai pastāstītu par garšas atšķirībām ir jāizprot pamatjēdziens, kuru lieto visi mums zināmie Francijas vīndari – “Vin de Terroir”
Tie ir kādai konkrētai vietai raksturīgi klimatiskie laika apstākļi un zemes īpatnības, kas kopumā veido šim attiecīgajam reģionam savu unikālo garšu. Tas nozīmē to, ka Francijas vīndari rēķinās ar to kādas ir augsnes īpatnības ik katrā viņam piederošā laukā.
Mums tas likās dīvaini, staigājot pa Menetou Salon vīna laukiem – reāli, cik liela starpība laukam, uz kura šobrīd stāvam, no lauka, kas atrodas 50 metrus tālāk?
Ziniet – vīndari stāsta: “Šajā vīna laukā vējš pūš no vienas puses, bet šajā tas ir pavisam cits. Šajā laukā savukārt, no vienas puses ir koki, no otras, tas tur ”murītis”, kas nozīmē, ka katrā laukā apstākļi ar kaut ko atšķiras un Saule krīt citā leņķī.“
Lai arī vīnogu šķirne, piemēram, visizplatītākā vīnogu šķirne Pasaulē – chardonnay, ir viena un tā pati – vīna lauki vīndariem ir sadalīt vairākos nelielos laukumos. Kur katrā laukumiņā viņi novēro dažādus apstākļus kuros aug vīnogas.
Un no katra šī laukuma tiek iegūtas dažādas garšas vīns. Attiecīgi vīndariem, kuriem pieder vairāki, vienu vīnogu šķirņu, laukumi, būs vairākas cisternas, kurā šis vīns fermentējas.
Beigās vīns no katras cisternas tiek jaukts kopā, iegūstot vislabāko iespējamo garšu.

Kā piemēram, mūsu Patrikam Vovī ir Sauvignon Blanc lauki 30 ha apjomā. Taču šiem laukiem ir paredzētas 7 dažādas cisternas kurās vīns tiek izturēts.
TAS IR KOSMOSS
Francija ir sadalīta raģionos – Chablis, Champagne, Bourgogne, Touraine utt. No vienas puses šķiet, ka tie vienkārši ir reģionu nosaukumi, taču patiesībā šie regionu nosaukumi vīna Pasaulē spēlē milzīgu lomu, jo šis reģionālais sadalījums ir izteikti balstīts uz augsnes sastāvā esošajām īpatnībām un specifikām.
Teiksim, Sauvignon Blanc vīnogas, audzētas Menetou Salon, nekad negaršos tā par kā Sauvignon Blanc Turēnā.
Kā piemēram, vienā no pastaigām pa Paskāla vīnogu laukiem, viņš mums norādīja uz savu lauku un teica, redziet- šis lauks maksā gandrīz 1 miljonu eiro par hektāru! Savukārt šis lauks, kas robežojas blakus, nemaksā praktiski neko!
Viss ir ļoti vienkārši – augsnes minerālu saturs neatbilst standartiem kādi nepieciešami kvalitatīva šampanieša ražošanai! – Stāsta Paskāls.
Šis ir viens no vislielākajiem faktoriem, kas atšķir Francijas nelielos vīndarus no globāliem, komerciāliem ražotājiem, kas pārsvarā ignorē šos elementus.
Mūsdienu patērētāju sabiedrība likusi rasties tā saucamajiem ‘’standartizētajiem vīniem’’, kad vīna garša gadu no gada, praktiski, nemainās.
Vīna patērētājs skaidri zina, kādu garšu viņš sagaida, un vinš nekādā gadījumā neakceptēs vīnu, kurš neatbildīs šīm prasībām. Šādam vīnam realitātē vairs nav nekāda sakara ar Vin de Terroir!
Šajā gadījumā mēs runājam par lieliem vīna ražotājiem, kuri gadā saražo milioniem pudeļu. Visas šīs vīna saimniecības saņem vīnogu sulu no apkārtesošajām saimniecībām. Beigās, galvenais vīnziņa pienākums ir samiksēt sulas tā, lai rastos pircējam jau tik ierastā smarža un garša.

Savukārt mūsu nelielie vīndari, ar tā paša nosaukuma vīnu katru gadu mums sniedz jaunus aromātus un garšas, jo tāda ir patiesā realitāte vīna ražošanā. Francija mums māca izbaudīt šīs garšas, mācīties no tām un vienmēr atrast priekš sevis ko jaunu!
Šajā ziņā mums ir ļoti interesants piemērs ar to kā izteicās Haut Lambert saimniece no Bordeaux:
Man tik bieži klienti ir jautājuš:
“Es pagājušajā gadā pirku šo vīnu, bet šogad tas nemaz nav tāds pats kā iepriekšējā gadā. Kā tas var būt? Zeme ir tā pati! Vīnogu šķirne ir tā pati!”
Brigitte nodomā: “Cik gan var cilvēkiem stāstīt, ka ir citi laika apstākļi, kas tik ļoti ietekmē nākamā vīna garšu un pat, ja tie būtu pilnīgi vienādi, pat ēdienu ar tiem pašiem produktiem nevar uztaisīt pilnīgi identisku kā iepriekšējā reizē.”
Viņa ir sapratusi, ka pircēji šādu skaidrojumu neuzskata par pieņemamu, tāpēc izdomāja pretjautājumu: “Jūs esat vīrs un sieva un jums ir 3 bērni. Augsne ir kā māte un vīnogas kā vīrietis, un tie ir taču tie paši! Tad kāpēc jūsu bērni nav pilnīgi vienādi?”
Bevno vīni
Iepazīsti Francijas mazražotāju unikālos vīnus
-
Izpārdots
- Out of Stock
Clos Bagatelle, Aux 4 Vents, Rouge
- Novērtēts ar 0 no 5
Viegls, Svaigs, Augļains (”augļu bumba”), kuram garšā un aromātā dominē tumšās ogas kā mellenes, upenes, kazenes, ko papildina herbāli eikalipta un zaļās paprikas aromāti un garšas.
Gads: 2019
Reģions: Languedoc, Pays d’Hérault IGP
Vīnogu tips: Cabernet franc 50 % / Mourvèdre 30 % / Grenache 20 %
Alk. līmenis: 12.5%
Tilpums: 750 ml
Uzglabāšanas ilgums: 3 gadi
Degustācijas temperatūra: viegli atdzesēts
Izturēšanas formāts: 6 mēneši / koka mucaLabi sader ar fast food stila ēdieniem, bbq, uz oglēm ceptu gaļu/desām, picu un burgeriem.
-
-
Domaine Bellevue, Touraine Rose
- Novērtēts ar 0 no 5
Sauss rozā vīns, kas ir diezgan piesātināts priekš rozā vīna gan krāsā, gan garšas niansēs, kuras sastāv pamatā no pārgatavām sarkanajām ogām, tajā pašā laikā spēcīgi garšu pasvītro sarkanie apelsīni (blood orange).
Gads: 2019
Reģions: Touraine AOC
Vīnogu tips: 30% Cabernet Franc / 30% Gamay / 20% Côt / 10% Cabernet Sauvignon / 10% Pineau d’Aunis
Alk. līmenis: 13.5%
Tilpums: 750 ml
Uzglabāšanas ilgums: 2 – 3 gadi
Degustācijas temperatūra: 8 – 10 grādi
Izturēšanas formāts: 5 mēneši/inox tvertneSaderība – gaļīgākas zivs ēdieni/tartari, āzijas virtuve, bietes, tomāti, pasta ar tomātu mērci, prošūto.
-
Domaine Desloges, Sauvignon Blanc
- Novērtēts ar 5.00 no 5
Atsvaidzinoši skābens Luāras baltvīns ko lieliski balansē eksotisko aukļu klātbūtne kā mango un papaija. Svaigs, nedaudz kraukšķīgs vīns, kas ir lielisks slāpju remdētājs karstā vasaras dienā.
Gads: 2020
Reģions: Touraine AOC
Vīnogu tips: 100% Sauvignon Blanc
Alk. līmenis: 13.5%
Tilpums: 750 ml
Uzglabāšanas ilgums: 3 – 4 gadi
Degustācijas temperatūra: 8 – 10 grādi
Izturēšanas formāts: 4 mēneši/inox tvertneŠo Sauvignon Blanc iesakām ar Jūras veltēm, zivīm, kazas sieru
-
Clos Bagatelle, La Tere de mon Pere
- Novērtēts ar 0 no 5
Biezs un pilnmiesīgs Dienvidfrancijas sarkanvīns, sauss ar viegli saldenu piesitienu un labi sabalansētiem tanīniem. Garšas pamatā sajūtam melno ogu aromātus, kā čerešņa, mellenes ko pastiprina garšvielu notis, kā kanēlis un vaniļa.
“Šis vīns ir kā mežš, saulainā rudens dienā” Mūsu draugs, Kristoph.
Gads: 2016
Reģions: Saint Chinian AOP
Vīnogu tips: syrah 60 %, mourvèdre 20 %, grenache 20 %
Alk. līmenis: 14.5%
Tilpums: 750 ml
Uzglabāšanas ilgums: 10 gadi
Degustācijas temperatūra: 16 – 18 grādi
Izturēšanas formāts: 18 mēnēši jaunozola mucāsJēra gaļa vai baltā gaļā, cepta kadiķogās. Lieliski strādās ēdieni ar raksturu un augstu sāļuma līmeni, kā medījums vai gulašs.

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME!

ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS IR AIZLIEGTS PĀRDOT, IEGĀDĀTIES UN NODOT NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM!